Aysham
instagram-header-icon whatsapp-header-icon

مهریه در کشورهای اروپایی چگونه است؟ قوانین مهریه در اروپا 

مهریه در کشورهای اروپایی چگونه است؟ قوانین مهریه در اروپا 2023

مهریه در اصطلاح حقوقی، حقی است که برای زنان در زمان ازدواج تعیین می‌شود و مرد موظف به پرداخت آن است. این حق در قانون اسلام مطرح شده و تعیین آن در زمان ازدواج مربوط به کشورهای اسلامی و ازدواج به صورت عقد و نکاح است اما جالب است بدانید که این حق اسلامی در بسیاری از کشورهای دنیا وجود دارد. مهریه در کشورهای اروپایی هم تعیین می‌شود و رسومات مشابهی در مورد آن وجود دارد تنها تفاوت آن با کشورهای اسلامی نداشتن عنوان مهریه و برخی تفاوت‌های جزئی در قوانین تعیین و دریافت آن است که در این مطلب به آن‌ها اشاره خواهیم کرد.

قوانین مهریه در اروپا

مهریه در کشورهای اروپایی هم قوانینی دارد و وضع این قوانین به مسائلی مانند تابعیت زوج، محل ازدواج و ثبت آن، قوانین قومیتی و دینی و... بستگی دارد. برای مثال یک زوج مسلمان در هر جای دنیا و حتی اروپا قوانین مهریه را طبق قاعده و قانون اسلام وضع می‌کنند، نمونه این موضوع را می‌توان در ازدواج‌هایی که در کشور ترکیه انجام می‌شود مشاهده کرد. ترکیه کشوری آسیایی اروپایی است اما ازدواج‌های آن با عقد رسمی و تعیین مهریه انجام می‌شود.

مورد بعدی که تعیین کننده مهریه در کشورهای اروپایی است، قومیت زوج است. اینکه زوج تبعه کدام کشور باشند موضوع دیگر در مهریه ازدواج آن‌ها است. برای مثال در ازدواج زوج ایرانی در هر جای دنیا به منظور رسمیت آن و ورود اسامی به شناسنامه عقد شرعی هم لازم است و در عقد شرعی هم مهریه تعیین می‌شود. در صورتی که یک زوج ایرانی در هر نقطه دنیا قصد طلاق و جدایی داشته باشند، قوانین مهریه همان‌طور که در عقدنامه آن‌ها مشخص شده اجرایی می‌شود و مرد موظف به پرداخت طبق مواردی است که در عقدنامه متعد شده است.

تفاوت‌های مهریه در اروپا و ایران

در کشورهایی مانند آمریکا، کانادا و بسیاری از کشورهای اروپایی دیگر هم مهریه وجود دارد. البته قوانین مهریه در اروپا و کشورهای اروپایی به شکل قوانین این حق در اسلام نیست از جمله تفاوت‌های قوانین مهریه در اروپا با ایران می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • مهریه در کشورهای اروپایی با این عنوان شناخته نمی‌شود و یکی از شروط ازدواج است
  • مهریه یا شرط ازدواج در کشورهای اروپایی برای همه شهروندان یکسان است
  • قوانین مربوط به مهریه برای همه افرادی که تابع کشورهای اروپایی دارای مهریه هستند لازم الاجرا است
  • راهی برای فرار از قانون مهریه در کشورهای اروپایی وجود ندارد و در همه ازدواج‌های رسمی که به طلاق ختم می‌شوند اجرایی می‌شود.

نوع مهریه در کشورهای اروپایی

همان‌طور که گفته شد چیزی به نام مهریه در کشورهای اروپایی وجود ندارد اما قوانین ازدواج و شروط آن‌ها در این کشورها به گونه‌ای است که می‌توان حقوق مشابه با مهریه را در آن‌ها مشاهده کرد. نزدیک‌ترین شرط ازدواج در کشورهای اروپایی که در بیشتر کشورها اجرایی شده و به دلیل قانونی بودن و لازم الاجرا بودن شباهت زیادی به مهریه دارد، حق تنصیف اموال زوجین است. طبق این شرط همه افرادی که در کشورهای اروپایی به طور رسمی ازدواج می‌کنند موظف هستند که بعد از ازدواج به طور رسمی و قانونی در اموال یکدیگر شریک شوند. طبق این قانون زنان می‌توانند در زمان طلاق نیمی از اموالی که همسر آن‌ها در مدت زمان زندگی با آن‌ها خریداری یا جمع‌آوری کرده است را دریافت کنند. این یک قانون کلی است و در بیشتر کشورهای اروپایی اجرا می‌شود.

البته این قانون مشترک هم در کشورهای مختلف با شرایط متفاوتی اجرایی می‌شود. برای مثال در کشور آلمان پروسه طلاق و استفاده از این قانون برای زنان و مردان متفاوت است. طبق قوانین مهریه در این کشور پیش از رسیدن به مرحله دریافت مهریه و جدایی کامل، زوج باید به مدت یک سال جدا از یکدیگر زندگی کنند و هر کدام با شرکت در جلسات مشاوره و بهبود وضعیت روحی، خود را برای بازگشت به زندگی مشترک آماده کنند.  در صورتی که بعد از این مدت هم زوج موفق به بازگشت نشده و توافقی میان آن‌ها حاصل نشود، امکان طلاق و استفاده از قانون تنصیف اموال وجود دارد. در کشور آلمان اما علاوه بر این قانون زنان امکان استفاده از حقوق دیگری را هم دارند. برای مثال اگر فرزند مشترکی در ازدواج وجود داشته باشد و زن به دلیل مراقبت از فرزند خود امکان کار و کسب درآمد نداشته باشد، تا به دست آوردن این امکان و کسب درآمد، همسر او موظف به پرداخت هزینه‌های مادر و فرزند می‌باشد.

حرف آخر

طبق مطالب گفته شده، مهریه قانونی است که تنها مربوط به کشورهای اسلامی است. در دیگر کشورها این قانون بیشتر به عنوان هدیه‌ای برای زنان مطرح می‌شود و تنها زنانی قادر به دریافت آن هستند که در طول زندگی مشترک به پیشرفت همسر خود کمک کرده باشند. این قانون کمک می‌کند که طلاق تک بعدی نباشد و تنها یکی از طرفین از انجام آن سود یا ضرری نبرد. با این حال در صورتی که قصد ازدواج در اروپا به سبک کشورهای اروپایی را دارید، بهتر است قبل از انجام این کار اطلاعات خود را در مورد قوانین کشور محل ازدواج، تکمیل کنید.

حتما مشاهده کنید: