Aysham
instagram-header-icon whatsapp-header-icon

نخستین سبک ادبی اروپا چیست؟

در گذشته ادبیات و هنر تنها بخش های فرهنگی یک جامعه به شمار می رفتند. با گذشت زمان و شکوفایی استعدادها، شاهد ظهور سبک های ادبی متعددی هستیم. نخستین سبک ادبی اروپا نمونه پیشرفت فرهنگ و هنر آن می باشد که در نیمه دوم قرن هفدهم میلادی شکل گرفت. این سبک با الهام از اصول و آیین های یونان و روم، دارای ویژگی های مختلفی است.

حتما مشاهده کنید: تور مسافرتی اروپا ارزان

پیشینه تاریخی نخستین سبک ادبی اروپا

در نیمه دوم قرن شانزدهم میلادی، چهارچوب و آیین مشخصی برای آثار ادبی شکل گرفت. این چهارچوب و شالوده به گونه ای ارزش گذاری شدند که تا اواخر قرن هجدهم میلادی نیز ارزش خود را حفظ نمودند. نیمه دوم قرن هفدهم میلادی، اروپا دستخوش انقلابی فرهنگی گشت که اولین سبک ادبی اروپا را با عنوان کلاسیسیسم رقم زد. این نام برگرفته از واژه کلاسیک است که در دوره رنسانس، به نویسندگان طراز اول گفته می شد.

ایتالیا و شهر فلورانس، در آغاز دوره رنسانس مهد شکل گیری سبک کلاسیسیسم گشت. این شهر مکانی برای گردهمایی های نويسندگانی نظیر برونلسکی، میکل آنژ و... است. این نویسندگان با تقلید از آثار یونان باستان و روم، آثار خود را خلق نمودند که رفته رفته در میان همه مردم رواج یافت. محبوبیت این سبک هر روز افزایش یافت. کلاسیسیسم در حقیقت سبکی در مقابل سبک باروک است. نوشته ها و آثار سبک کلاسیسیسم، با بهره گیری از عقل، ادب، منطق، آموزندگی و راست گویی، به گونه در دل مردم نشست که اغلب افراد این آثار را ستایش می کردند.

ویژگی های کلاسیسیسم

سبک کلاسیسیسم، مانند هر سبک ادبی دیگر دارای نقاط ضعف و قوت زیادی است. از آنجا که سبک کلاسیک یک سبک سنتی و الهام گرفته از یونان باستان است، برای رعایت قواعد آن باید تمام اصول پیشینیان را در آن رعایت کرد. این سبک بر پایه عقل و منطق بنا گردیده است. همانطور که در ادبیات یونان باستان، همه موارد از هماهنگی و موازنه برخوردار بودند، سبک کلاسیسیسم نیز بر همین پایه شکل گرفته است و تمام جوانب آن دارای هماهنگی و توازن می باشند.

این سبک با نمایش حقایق عامیانه، سعی در ایجاد وحدت و یکپارچگی در بین عوام مردم دارد. سبک کلاسیک همچنين سبب تطبیق قوانین کلیسا و مسیحیت با آداب و رسوم باستاتی یونان گشته است. یکی از گذاره های معروف نویسندگان سبک کلاسیک این است که؛ تمام حقایق گفته شده است، اما هیچ یک به طور درک نشده است. بنابراین کلاسیسیسم را سبکی عمق گرا و کمال گرا می نامند. تقلید در این سبک کار نادرستی نبوده و یکی از عوامل موفقیت اثر برشمرده می شود. بنابراین می توان یک اثر هنری را با کمک از آثار قدیمی و بهره گیری از ادبیات آن، ایجاد نمود.

اصول و قواعد سبک کلاسیسیسم

برای خلق یک اثر هنری و ادبی کلاسیک، باید موارد زیر را رعایت کنید:

۱- تقلید :

تقلید از سایر آثار ادبی سبک کلاسیک و حتی یونان باستان، طبیعت و محیط اطراف یکی از قوانین مهم در خلق اثر کلاسیک است.

۲- اعتدال :

میانه روی در هر موضوع، یکی از نکاتی است که باید به آن توجه کرد.

۳- عقل گرایی :

این سبک بر خلاف سبک رومانتیسم، از عقل و منطق در خلق آثار خود بهره می گیرد.

۴- حقیقت گرایی :

تمام محتویات اثر کلاسیک باید بر مبنای حقیقت و راستی باشد.

۵- آموزندگی :

آموزش برخی اصول و قواعد به افراد، از جمله آرمان های سبک ادبی کلاسیسیسم است.

حتما مشاهده کنید: تور ترکیبی اروپا تابستان ۱۴۰۴

۶- رعایت ادب :

تمام اجزای این سبک باید بر پایه ادب و نزاکت باشند تا ارزش یک اثر کلاسیک حفظ گردد.

کلام پایانی

اروپا یکی از پیشگامان نشر آثار ادبی است. یونان باستان و روم منشأ هنر و ادبیات اروپا می باشند. در گذاره دوم قرن هفدهم، هنرمندان و نویسندگان زیادی در راستای انقلاب فرهنگی ایجاد شده در اروپا، آثاری خلق نمودند که الهام گرفته از روم و یونان باستان بود. حقیقت گرایی، عقل گرایی، اعتدال و آموزندگی از جمله ویژگی های این سبک ادبی بود. بر همین اصل، نخستین سبک ادبی اروپا با نام کلاسیسیسم شکل گرفت. پاسکال، کرنی، ژان دو لافونتن و راسین، از جمله نویسندگان پیشگام در عرصه سبک کلاسیک هستند.