Aysham
instagram-header-icon whatsapp-header-icon

چند سال بعد از پناهندگی میتوان برگشت به ایران؟

یکی از راه‌های خطرناک و پرچالش برای مهاجرت به کشورهای خارجی، پناهندگی است. ما به هیچ وجه این روش را توصیه نمی‌کنیم، اما ممکن است افرادی که به دلیل عدم آگاهی روش پناهندگی را برای مهاجرت انتخاب کرده باشند، بخواهند مجدداً به ایران برگردند و این سؤال برایشان پیش بیاید که ایا پس از پناهندگی میتوان به ایران بازگشت؟

برای پاسخ دادن به این عزیزان باید موارد متعددی مانند دلایل پناهندگی، مدت زمان اقامت در کشور مقصد و ... مورد بررسی قرار بگیرد. به همین خاطر ما قصد داریم در این بلاگ از سایت آیشم به این موارد بپردازیم.

حتما مشاهده کنید: مهاجرت به یونان از طریق سرمایه گذاری

آیا پس از پناهندگی میتوان به ایران بازگشت؟

سفر به ایران بعد از پناهندگی تا مدت ۵ سال به هیچ وجه امکان ندارد. معمولاً پناهندگان به خاطر آزار و اذیتی که در وطن خود متحمل شده اند و یا مورد تهدید جانی قرار گرفته‌اند، ناچار به مهاجرت و پناهندگی می‌شوند. به همین خاطر حداقل تا مدت ۵ سال امکان بازگشت آن‌ها به وطنشان وجود نخواهد داشت.

البته در گذشته افرادی که ناچار به پناهندگی می‌شدند، واقعاً از نظر جانی در خطر بودند. اما امروزه افراد زیادی هستند که با دلایل دروغین برای پناهنده شدن اقدام می‌کنند و همین باعث شده تا وضعیت پناهندگان در کشورهای دیگر به یک وضعیت اسفناک تبدیل شود.

یکی از دلایلی که پناهندگان نمی‌توانند به سرعت به کشور خود برگردند این است که اوضاع در وطن آن‌ها به گونه‌ای است که اگر برگردند، جان آن ها در خطر است و ممکن است در معرض شکنجه قرار بگیرند.

به همین خاطر است که اجازه بازگشت به این افراد داده نمی‌شود. حتی پرسیدن این سؤال از افسران مرزی که مدارک پناهندگی را بررسی می‌کنند، کار مضحکی به نظر می‌رسد. زیرا مهاجران مدعی هستند که اگر به کشور خود برگردند در یک وضعیت خطرناک قرار می‌گیرند. پس پرسیدن این سؤال که کی می‌توانم به کشورم برگردم، نشان می دهد که ادعای آن ها دروغ بوده است. این خود یکی از دلایلی است که باعث عدم پذیرش پناهندگی در کشورهای خارجی می‌شود.

شرایط سفر به ایران بعد از پناهندگی

افرادی که به خاطر شرایط بد زندگی و از طریق دریافت ویزای پناهندگی به کشور دیگری سفر کنند و شهروندی آنجا را بگیرند، دیگر نمی‌توانند به وطن خود برگردند. چراکه اگر بخواهند این کار را انجام بدهند از لحاظ قانونی نمی‌توانند. زیرا این گونه تلقی می‌شود که ادعاهای قبلی آن ها مبنی بر خطر جانی همه دروغ بوده و برای دریافت اقامت، مقامات دولت مذکور را فریب داده‌اند. بنابراین اگر بخواهند به کشور خود برگردند، بایستی قید شهروندی و مجوز اقامت در کشور خارجی که به آنجا پناهنده شده‌اند را بزنند.

معایب پناهندگی چیست؟

پناهنده شدن به یک کشور دیگر و مهاجرت برای همیشه خطرات زیادی برای متقاضیان به همراه دارد. این قبیل افراد که ناچار می‌شوند به صورت غیرقانونی از کشور خود خارج شوند، معمولاً دست به دامان افراد قاچاقچی می‌شوند و در طول مسیر ممکن است گرفتار مشکلات بسیاری شوند و حتی جان خود را از دست بدهند. اما بعضی از افراد هم هستند که به صورت توریست وارد یک کشور می‌شوند و درخواست پناهندگی می‌دهند.

این افراد که معمولاً برای تعیین تکلیف پرونده ناچار هستند مدت زیادی را در کمپ پناهجویان بمانند، از نظر روانی دچار مشکل می‌شوند و زندگی سختی خواهند داشت تا به پرونده آن ها رسیدگی شود. حتی ممکن است پس از رسیدگی به پرونده، درخواست پناهندگی آن ها لغو شود و مجدداً ناچار شوند به خاطر دیپورت شدن به وطن خود برگردند. همین امر هم باعث می‌شود تا نتوانند در وطنشان هم یک زندگی عادی مانند دوران قبل از درخواست پناهندگی داشته باشند. از جمله خطرات و معایبی که پناهندگی دارد، عبارت‌اند از:

  • پناهندگان نمی‌توانند امتیازاتی مانند تحصیل، کار یا اقامت کشور مورد نظر را بگیرند.
  • رفتار مردم کشور مقصد معمولاً با پناهندگان و افرادی که غیرقانونی اقامت گرفته‌اند، به هیچ وجه مناسب نیست.
  • هزینه پناهنده شدن نسبت به هزینه مهاجرت قانونی بسیار بالاتر است.
  • پناهندگان ناچار می‌شوند مدت‌های طولانی در کمپ زندگی کنند و شرایط بسیار بدی را تجربه می‌کنند.
  • احتمال دیپورت شدن پس از بررسی و رد پرونده مهاجرت غیرقانونی، وجود دارد.
  • در طول سفر به صورت قاچاقی ممکن است پناهندگان سرمایه خود را از دست بدهند و یا به خاطر مسیرهای خطرناک، جانشان به خطر بیفتد.
  • ممکن است بررسی پرونده پناهجویان تا مدت‌ها طول بکشد و در این مدت اموال آن ها سرقت شود، مورد تجاوز قرار بگیرند و یا حتی جانشان در کمپ‌های پناهندگان در خطر باشد.

حتما مشاهده کنید: اخذ اقامت یونان از طریق تمکن مالی

کلام پایانی

پناهندگی یکی از روش‌های مهاجرت است که معایب زیادی دارد. به همین خاطر ما به هیچ وجه این روش را توصیه نمی‌کنیم. در سال‌های اخیر که شمار پناهندگان از کشورهای جهان سوم به کشورهای اروپایی و آمریکایی افزایش پیدا کرده، روند پذیرش مهاجرت این افراد با مشکل مواجه شده است. زیرا بسیاری از این مهاجران دلایل دروغین برای پناهندگی ارائه می‌کنند. به همین خاطر مشکلاتی برای صدور ویزا و اقامت این افراد وجود دارد.

حتما مشاهده کنید: