Aysham
instagram-header-icon whatsapp-header-icon

@val3

آژانس مسافرتی آیشم مجری تخصصی تورهای طبیعت گردی و بوم گردی و ایران گردی، تور شیراز

یکی از مهمترین جاذبه های شهر شیراز، میر سید احمد ، آرامگاه فرزند امام موسی کاظم (امام هفتم شیعه) و برادر امام رضا (علیه السلام) است معروف به شاه چراغ است. بسیاری از شیعیان هر ساله برای زیارت به این مکان میایند. اما اهمییت این بنا تنها به این دلیل نیست، این بنا بخاطر معماری بی نظیرش و از منظر زیبا شناسی، بخاطر وجود آینه کاری ها، کاشی کاری ها، تزئینات چوبی ستون ها، منبت کاری ها و موزاییک های زیبای آن و همچنین تزئینات خطاطی های زیبای فارسی و عربی است.

این بنا متشکل از بخشهای مختلف از جمله ایوان ، صحن حرم مطهر، بنای حرم مطهر حضرت شاهچراغ(ع)، ضریح مطهر ، گلدسته ها و گنبد است.

ساخت اولین بنای این حرم را به رکن الدوله از سلاطین آل بویه نسبت میدهند که بعدها در زمان اتابکان فارس در آن تعمیراتی انجام شد و قسمتهای دیگری به آن اضافه گردید،بعد ها در زمان صفویان، توسط شاه اسماعیل ، در زمان افشاریان، به فرمان نادر شاه تعمییرات دیگری در حرم انجام شد. پس از زلزله سال های 997 و 1239 قسمت هایی از حرم ویران گردید که در زمان فتحعلی شاه قاجار مرمت و بازسازی گردید.

ایوان: که در ابعاد 38.30 در 5.5 متر در قسمت شرقی بنا قرار گرفته است منسوب به دوران علاء الدوله قاجار است، این ایوان دارای 10ستون و 12 حجره در دو طرف آن در دو طبقه است. ایوان بوسیله راهرویی به حرم متصل میشود. این ایوان دارای تزئینات چوبی، گچ کاری، مقرنس و در نمای جلو و پایین ستون ها نقوش اسلیمی بر روی سنگ های مرمر حک شده است.

صحن مطهر: قبلا هر کدام از حرمهای این بنا دارای صحن های جداگانه بود که از طریق بازار به هم وصل میشدند. که بعدا با اضافه شدن بازار به این بنا، صحن آن توسعه یافته و هم اکنون هر دو حرم آن در یک صحن واقع شده اند.این صحن به شکل مستطیلی و مساحت 14000 متر میباشد و در اطراف آن 162 غرفه در دو طبقه بنا شده است.

@val3

آژانس مسافرتی آیشم مجری تخصصی تورهای طبیعت گردی و بوم گردی و ایران گردی، تور شیراز

در بعضی روایات آمده است که تا مدتها کسی از محل دفن ایشان اطلاعی نداشته است . تا اینکه در دوران عضدالدوله دیلمی در نزدیکی محل کنونی حرم پیزنی زندگی میکرده که در شبهای جمعه متوجه نوری میشد که از بالای تپه نزدیک محل زندگیش میدید و موضوع را به عضدالدوله اطلاع داد. که در ابتدا شاه حرف او را باور نکرد تا شبی که خوابی میبیند که حرف پیرزن را تایید میکند. شاه کنجکاو شده و شخصا برای پیگیری ماجرا میرود و محل دفن وی را پیدا میکند.برای دلیل نامگذاری ماجرا دو دلیل ذکر شده است، که اولی به اینصورت است که زمانی که پیرزن میخواسته به عضدالدوله بگوید نور را دیده گفته است"شاه، چراغ را ببین" و دیگر اینکه مردم برای تکریم کار شاه که شخصا پیگیری کرده بوده است به آن محل شاه چراغ میگفتند.

همچنین لازم به ذکر است که در تقویم ایرانی روزی با عنوان شاه چراغ برای بزرگداشت آن حضرت وجود دارد که در ابتدا قرار بر این بود که این روزمصادف با تولد حضرت شاه چراغ باشد ولی از آنجائیکه روز دقیق تولد ایشان مشخص نیست بنا بر این شد که روز پنجم دهه کرامت یعنی حدفاصل تولد حضرت معصومه و امام رضا ، (6 ذیقعده) را با این عنوان نامگذاری کردند.

@val3

آژانس مسافرتی آیشم مجری تخصصی تورهای طبیعت گردی و بوم گردی و ایران گردی، تور شیراز

@val3

آژانس مسافرتی آیشم مجری تخصصی تورهای طبیعت گردی و بوم گردی و ایران گردی، تور شیراز